დასავლეთ საქართველოს ვაზის ავტოქთონური ჯიშების ყურძნის პასპორტები: პროექტი განხორციელდა შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდის ფინანსური ხელშეწყობით (გრანტი AP/96/13 და 216816)

Authors

მაია ხარაძე; მაია ვანიძე; ალეკო კალანდია; ინდირა ჯაფარიძე; რუსლან დავითაძე

Keywords:

ღვინო, ყურძენი, შაქრიანობა, მჟავიანობა, ფენოლური ნაერთები, ორგანული მჟავები

რეზიუმე

აღნიშნული პროექტი განხორციელდა შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდის ფინანსური ხელშეწყობით (გრანტი  AP/96/13 და 216816). წინამდებარე პუბლიკაციაში გამოთქმული ნებისმიერი აზრი ეკუთვნის ავტორებს და შესაძლოა არ ასახავდეს შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდის შეხედულებებს.

მონოგრაფია ეძღვნება  დასავლეთ საქართველოში გავრცელებული ვაზის ავტოქთონული ჯიშების ყურძნის ქიმიური შედგენილობის შესწავლას, კვლევის თანამედროვე ინსტრუმენტული მეთოდებით და მიღებული მონაცემების საფუძველზე პასპორტების შექმნას, სადაც აღწერილია ყურძნის ქიმიური შედგენილობის, ჯიშობრივი წარმომავლობისა და წარმოშობის ადგილმდებარეობას შორის დამოკიდებულება.  მსგავსი პასპორტიზაცია ვაზის  ნაყოფის მიღებული პრაქტიკაა მსოფლიოში, იქ სადაც ვაზი და ღვინო სოფლის მეურნეობისა და ექსპორტის პრიორიტეტული მიმართულებაა. მონოგრაფია საინტერესო იქნება: საბუნებისმეტყველო და აგრარული,  კვების პროდუქტების  ტექნოლოგიის მიმართულებების  სპეციალისტების, სტუდენტების,  ფერმერების და  მეწარმეებისათვის.

გადმოწერა

გადმოწერის მონაცემები ჯერ არ არის ხელმისაწვდომი.

Author Biographies

მაია ხარაძე

ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ქიმიის დეპარტამენტი. ქიმიის დოქტორი.

მაია ვანიძე

ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ქიმიის დეპარტამენტი. ასოცირებული პროფესორი

ალეკო კალანდია

ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ქიმიის დეპარტამენტი. პროფესორი

ინდირა ჯაფარიძე

ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ქიმიის დეპარტამენტი. ასისტენტ პროფესორი

რუსლან დავითაძე

ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი ქიმიის დეპარტამენტი. ქიმიის დოქტორი

გამოყენებული ლიტერატურა

აბულაძე თ. - ჩაღმა ჩაყრილო ვენახო ჟურნალი -ლაკლაკეთი 2014 წელი

ბერიძე კ. - მევენახეობა და მისი განვითარების პერსპექტივები აჭარაში გამომცემლობა ,,საბჭოთა აჭარა’’ ბათუმი 1975 წ.

დურმიშიძე ს., ხაჩიძე ო. - ვაზის ბიოქიმია, თბილისი, 1985. გვ. 354.

ეხვაია ჟ. - (2012). ქართული ავტოქტონური ვაზის ჯიშების და ველური ვაზის (Vitis viniferaL. subsp.sylvestris[C.C. Gmel.] Hegi) პოპულაციების შედარებითი მორფომეტრული და მოლეკულურ სისტემატიკური შესწავლა. სადისერტაციო ნაშრომი. http://www.iliauni.edu.ge/files/PDF3/Ekhvaia_ Dissertation_short_1.pdf

მ. ვანიძე, ა.კალანდია, ი.ჯაფარიძე. ღვინისა და თაფლის ანალიზის საერთაშორისო მეთოდები. 2018.

კეცხოველი ნ., რამიშვილი მ., ტაბიძე დ., საქართველოს ამპელოგრაფია, „საქართველოს სსრ მეცნიერებათა აკადემია“, თბილისი, 2012, გვ. 552.

კოლეტნავარი, ფრანსუაზ ლანგლადი ,,ენოლოგია“, 2005.

ლეკიაშვილი ა. ,, შენ ხარ ვენახი” - ნაკადული თბილისი 1972წ.

ნუცუბიძე მ. მევენახეობა აჭარაში, გამომცემლობა ,,საბჭოთააჭარა’’, ბათუმი,1976.

რამიშვილი რ. ქართული ვაზისა და ღვინის ისტორია. თბილისი, 1988.

რამიშვილი მ. “გურიის, სამეგრელოსა და აჭარის ვაზის ჯიშები”. გამომცემლობა ტექნიკა და შრომა, თბილისი, 1948.

რამიშვილი მ. ამპელოგრაფია. განათლება თბილისი1986.

ტაბიძე დ., საქართველოს ვაზის ჯიშები-კახეთის ვაზის ჯიშები. გამომცემლობა ტექნიკა და შრომა, თბილისი. 1954.

ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია ტომი 6 აჭარის სამეცნიერო რედაქცია

ჯავახიშვილი, ივ.. საქართველოს ეკონომიკური ისტორია. ტ. II, თბილისი. 1934

ხარაძე მ.. დასავლეთ საქართველოს ავტოქთონური ვაზის ჯიშების ფენოლური ნაერთები. სადისერტაციო ნაშრომი. ბათუმი. 2019.

Дурмишидзе С. В.Дубильные вещества и антоцианы винограднойлозы и вина. Изд-во АН СССР, М, 1995.

Mc. Govern, P. E. 2003. Ancient Wine. Princeton University Press, Princeton

Tsertsvadze N. (2012)In: Caucasusand Northern Black Sea Region Ampelography, Siebeldingen, Germany, JKI, p.177-239.

Vívian Maria BURIN, Leila Denise FALCÃO, Luciano Valdemiro GONZAGaA, Roseane FETT, Jean Pierre ROSIER, Marilde Terezinha BORDIGNON-LUIZ Colour, phenolic content and antioxidant activity of grape juice Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, 30(4): 10-1032, out.-dez. 2010.

http://www.telianivalley.com/

Downloads

გამოქვეყნების თარიღი

February 1, 2022 — Updated on February 5, 2022

Versions