დასავლეთ საქართველოში გავრცელებული ზოგიერთი ვაზის ჯიშის ყურძნისგან მიღებული ღვინის პასპორტები

Authors

მაია ვანიძე; ალეკო კალანდია; ინდირა ჯაფარიძე; მაია ხარაძე; რუსლან დავითაძე

Keywords:

ღვინო, ყურძენი, შაქრიანობა, მჟავიანობა, ფენოლური ნაერთები, ორგანული მჟავები

რეზიუმე

მონოგრაფია ეძღვნება  დასავლეთ საქართველოში გავრცელებული ვაზის ავტოქთონული ჯიშების ყურძნისაგან  დაწურული ღვინის  ქიმიური შედგენილობის შესწავლას  კვლევის თანამედროვე ინსტრუმენტული მეთოდებით და მიღებული მონაცემების საფუძველზე პასპორტების შექმნას, სადაც  მითითებულია ღვინის  ქიმიური შედგენილობის, ჯიშობრივი წარმომავლობისა და წარმოშობის ადგილმდებარეობას შორის დამოკიდებულება. მონოგრაფია საინტერესო იქნება  აგრარული,  კვების პროდუქტების  ტექნოლოგიის მიმართულებების  სპეციალისტების, სტუდენტების,  ფერმერების და  მეწარმეებისათვის.

გადმოწერა

გადმოწერის მონაცემები ჯერ არ არის ხელმისაწვდომი.

გამოყენებული ლიტერატურა

გელაშვილი ნ., მეღვინეობა ნაწილი II, თბილისი 1961

კეცხოველი ნ., რამიშვილი მ., ტაბიძე დ., საქართველოს ამპელოგრაფია, „საქართველოს სსრ მეცნიერებათა აკადემია“, თბილისი, 2012, გვ. 552.

კოლეტნავარი, ფრანსუაზ ლანგლადი ,,ენოლოგია’, 2005 წ.

მაია ვანიძე, ალეკო კალანდია, ინდირა ჯაფარიძე „ღვინისა და თაფლის ანალიზის საერთაშორისო მეთოდები“ ბათუმი - 2018 წ.

ნუცუბიძე მ., მევენახეობა აჭარაში, გამომცემლობა ,,საბჭოთააჭარა’’, ბათუმი, 1976 წ.

რამიშვილი რ. ქართული ვაზისა და ღვინის ისტორია. თბილისი, 1988წ.

რამიშვილი მ. გურიის, სამეგრელოსა და აჭარის ვაზის ჯიშები, გამომცემლობა ტექნიკა და შრომა, თბილისი, 1948 წ.

საქართველოს მთავრობის დადგენილება № 524, 2018 წლის 6 ნოემბერი ქ. თბილისი.

ტაბიძე დ., საქართველოს ვაზის ჯიშები-კახეთის ვაზის ჯიშები. გამომცემლობა ტექნიკა და შრომა, თბილისი. 1954წ.

ხარაძე მ. ,,დასავლეთ საქართველოს ავტოქთონური ვაზის ჯიშების ფენოლური ნაერთები". სადისერტაციო ნაშრომი. ბათუმი. 2019 წ.

Gabriela Rapeanu, Constanta Vicol , Cezar Bichescu ,,POSSIBILITIES TO ASSES THE WINES AUTHENTICITY“ Innovative Romanian Food Biotechnology Vol. 5, Issue of December, 2009

E. REVILLA, E. GARCÍA‐BENEYTEZand F. CABELLO Anthocyanin fingerprint of clones of Tempranillo grapes and wines made with them First published: 21 January 2009 https://doi.org/10.1111/j.1755-0238.2008.00037.x

Eva García-BeneytezMaría V. Moreno-ArribasJoaquín BorregoMaría C. Polo and Javier Ibáñez ,,Application of a DNA Analysis Method for the Cultivar Identification of Grape Musts and Experimental and Commercial Wines of Vitis vinifera L. Using Microsatellite Markers” J. Agric. Food Chem. 2002, 50, 21, 6090–6096.

Eva García-Beneytez, Eugenio Revilla & Félix Cabello ,,Anthocyanin pattern of several red grape cultivars and wines made from them”European Food Research and Technology volume 215, pages32–37(2002)

M. A. Faria, R. Magalhães, M. A. Ferreira, C. P. Meredith and F. Ferreira Monteiro ,,Vitis vinifera Must Varietal Authentication Using Microsatellite DNA Analysis (SSR)” J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 4, 1096–1100.

Myrto-Panagiota Zacharof ”Grape Winery Waste as Feedstock for Bioconversions: Applyingthe Biorefinery Concept” August 28, 2016 Waste Biomass Valor DOI 10.1007/s12649-016-9674-2

Penza, M., Cassano, G., 2004, Recognition of adulteration of Italian wines by thin-film multisensor array and artificial neural networks, Anal. Chim. Acta, 509(2,3),159-177.

René Siret, Olivier Gigaud, Jean Philippe Rosec and Patrice This ,,Analysis of Grape Vitis vinifera L. DNA in Must Mixtures and Experimental Mixed Wines Using Microsatellite Markers” J. Agric. Food Chem. 2002, 50, 13, 3822–3827

R Siret, O Gigaud, JP Rosec, P This ,,Analysis of Grape Vitis vinifera L. DNA in Must Mixtures and Experimental Mixed Wines Using Microsatellite Markers”- Journal of Agricultural and …, 2002

Downloads

გამოქვეყნების თარიღი

January 23, 2022