Sustainable development of hazelnut production in Georgia and export potential in the EU market

Authors

Ana Polodashvili ანა ფოლოდაშვილი

Keywords:

თხილის წარმოება

Synopsis

Georgia is a traditional producer country of hazelnuts. In Georgia today are spread some of native varieties, the main ones are: Anakliuri, Nemsa, Khachapura, Shveliskura, Gulshishvela, etc.     The advantages of Georgian hazelnut are: Powerful root system, favorable location in black - sea region and  low producer prices, but lack of modern technologies, low productivity and quality, compliance with international standards, can be considered as the main disadvantages of Georgia.  The biggest amount of hazelnut is produced in the regions of Samegrelo-Zemo Svaneti, Guria and Imereti. For Georgia, hazelnut has a high economic value and also brings a lot of income. Georgian hazelnut can go to one of two different market paths: inshell and shelled. It is either shipped to neighboring Turkey (which is the dominant world producer of hazelnuts),  or to European markets. It must be mentioned, that Georgian production lacks some of the processing quality and packing that is required for direct sales to confectionery and food industries. The main competitors of Georgia are: Turkey, Italy and  Azerbaijan. Despite the fact, that Georgia currently is not a big player in the global hazelnut industry, it has a high potential to be one of the leader exporters.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. ბიოლოგიურ მეცნიერებათა ასოციაცია „ელკანა“, გოჩა წერეთელი, თამაზ დუნდუა, თხილი - გაშენება, მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგიები. თბილისი, 2009.
2. გოლიაძე ვ., ნიკოლაიშვილი ა., თხილის მავნებლები, დაავადებები და ბრძოლის ღონისძიებები. თბილისი, 2010.
3. გოცირიძე ვ., თხილის კულტურა საქართველოში. თბილისი, 1973.
4. ზვიადაძე ე., ბალის ევროპული ბაზარი და წარმოების პოტენციალი საქართველოში. თბილისი, 2008.
5. კვებითი ღირებულების მონაცემთა ბაზა, USDA (აშშ-ს სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტი).
6. ლასარეიშვილი ლ., თხილის (c. pontica) კულტურის წარმოების მეცნიერული საფუძვლები. თბილისი, 1995.
7. მიროტაძე მ., საქართველოში გავრცელებულ ზოგიერთ კაკლოვანთა (თხილი) სამრეწველო ჯიშების შრობის ოპტიმალური რეჟიმის დადგენა. აგრარული უნივერსიტეტი 2011.
8. მიროტაძე მ., მიროტაძე ნ., თხილის მოვლა-მოყვანა. თბილისი 2015.
9. საქართველოს სოფლის მეურნეობის სამინისტრო, პოლიტიკისა და ანალიზის დეპარტამენტი, თხილის დაიჯესტი. თბილისი, 2016.
10. საქართველოს სოფლის მეურნეობის სამინისტრო, გაეროს სოფლის მეურნეობისა და სურსათის ორგანიზაცია, საქართველოს კაკლოვანი კულტურები, 2004. გვ. 68
11. საქართველოს სოფლის მეურნეობა, სტატისტიკური პუბლიკაცია. თბილისი, 2015
12. სოფლის მეურნეობის საკონსულტაციო ცენტრების მონაცემები.
13. სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის სახელმძღვანელო თხილის სექტორისთვის, თბილისი, 2013.
14. ხომიზურაშვილი ნ. საქართველოს მეხილეობა, ტომი IV. თბილისი, 1978.
15. შენგელია ნ., ვასაძე ი., ბობოქარიშვილი მ. და სხვ. საქართველოს კაკლოვანი კულტურები. თბილისი, 2004.
16. International Nuts&Dried Fruit, Global Statistical Review 2008-2016.
17. International Nuts&Dried Fruit, Global Statistical Review 2016-2017.
18. UNDP GEORGIA, თხილი-თხილის ბაღის გაშენება-მოვლა და პირველადი გადამუშავება. თბილისი, 2016.
19. USAID ECONOMIC PROSPERITY INITIATIVE (EPI), Thomas J. Payne, GEORGIA HAZELNUTS ASSESSMENT, 2011.
20. www.agro.ge
21. www.agrokavkaz.ge
22. www.comtrade.un.org
23. www.fao.org
24. www.geostat.ge
25. www.moa.gov.ge
26. www.nfa.gov.ge
27. www.rs.ge
28. www.trade.ec.europa.eu

Downloads

Published

January 30, 2019